Menü

Zöldfűszeres, rumos Porchetta rumos ropogóssal

Zöldfűszeres, rumos Porchetta rumos ropogóssal

Ha szeret a grillezésre jobban rákészülni, élvezi, ha már akár napokkal előtte foglalkozhat az étel előkészítésével, és ráadásul a zsírosabb falatok, a roppanó sertésbőr sincs ellenére, akkor ez egy igazán Önnek való recept lesz!

A grillezések, tűz körüli sütögetések klasszikus eleme a szalonna: ebben a receptben ezt a klasszikust emeljük egészen új magaslatokba: akár napokig tartó pácolás , extra fűszeres füstölés és nem szokványos hozzávaló, némi rum segítségével!

A zöldfűszeres, rumos Porchetta rumos ropogóssal receptet elkészítheted elektromos vagy faszenes grillen is, a lényeg, hogy tudd füstölni, a tökéletes végeredményhez pedig mindenképp javasoljuk húshőmérő, akár okostelefonoddal is kommunikáló Weber Connect Smart Grilling Hub használatát.

Hozzávalók

  • 2,8 kg (6¼ lb) csontozott és bőr nélküli sertés hasaalja szalonna (a bőrt ropogósra süthetjük)
  • 3 evőkanál tengeri só
  • 4 evőkanál zöld fűszerkeverék (részletezés lent)
  • 7 evőkanál sötét rum
  • Kevés repceolaj
  • Frissen őrölt fekete bors

Rumos ropogóshoz:

  • 380 g sertésbőr
  • 150 ml sötét rum
  • 3 evőkanál tengeri só
  • 100 g cukor

Mártáshoz:

  • 3 salotta, finomra aprítva
  • 5 evőkanál kókusz ecet (vagy más választott ecet)
  • 300 ml csirke alaplé
  • A serpenyőben megmaradt sütés utáni szaft

Zöld fűszerkeverék:

  • 2 ág kakukkfű
  • 10 g friss babérlevél
  • 1 kis csokor petrezselyem és koriander
  • 4 újhagyma
  • 10 gerezd fokhagyma, hámozott
  • 1 zöld csili vagy 1 Scotch Bonnet
  • 6 kis karibi fűszerpaprika (kb. 20 g), vagy vegyesen piros, sárga és/vagy zöld mini paprika
  • ½ fehér hagyma
  • 400 ml hidegen sajtolt repceolaj
  • Só és frissen őrölt fekete bors

Speciális eszközök:

  • Weber Connect Smart Grilling Hub
  • Füstölőfa
  • Hentespapír

Elkészítés:

Zöld fűszerkeverék készítése:

A zöld fűszerkeverék csodálatos találmány. Egy sor fűszer és némi csípős íz, amely minden ételt feldob. Tegye az összetevőket egy konyhai robotgépbe, ízlés szerint adjon hozzá sót és borsot. Dolgozza össze a fűszerkeveréket salsa verde állagúra és tárolja egy légmentesen zárható edényben a hűtőben 2-3 hétig.

Elkészítés

  1. nap: Helyezze a sertés hasaalja szalonnát egy nagy műanyag fedeles edénybe, hússal lefelé. Vegyen 1,5 evőkanál tengeri sót és dörzsölje be egyenletesen a húsba. Csinálja meg ugyanezt 2 evőkanál zöld fűszerkeverékkel, majd öntse rá 3 evőkanál rumot. Fedje le és tegye a hűtőbe 24 órára.
  2. nap: Ismételje meg a folyamatot, ezúttal adjon hozzá 1 evőkanál sót, a maradék 2 evőkanál zöld fűszerkeveréket és 2 evőkanál rumot. Fedje le és hagyja ismét a hűtőben 24 órára.
  3. nap:

I. Vegye ki a sertéshúst a hűtőből kb. 20–30 perccel a sütés előtt, hogy elérje a szobahőmérsékletet.

II. Melegítse elő a grillt 180°C-ra és hagyja, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet. Eközben áztassa be a fa chipszeket és bármilyen más ízesítőt (30 perccel a használat előtt). Tipp: használjon babérlevelet, csillagánizst és fahéjrudat is a füstöléshez az igazán extra ízhatásért.

III. Készítse elő a grillt füstölésre és kezdje el füstölni.

IV. Vegye a maradék ½ evőkanál sót és szórja meg vele a sertést. Bőségesen őröljön fekete borsot a húsra. Hintsen rá 1 evőkanál rumot, majd csurgassa rá az olajat teljes hosszában.

V. Tegye a húst a grillre és süsse kb. 15 percig.

VI. Vegye le a grillezőről, tekerje be hentespapírba, majd tegye vissza a grillre 90-120 percre.

VII. Amint a sertéshús hőmérséklete elérte a kívánt pontot (a Weber Connect Smart Grilling Hub segíthet), vegye le a fóliával borított húst és hagyja 20-30 percig pihenni.

A ropogós készítése:

  1. Míg a hús pihen, készítse el a ropogóst! Emelje a grill hőmérskéletét 200 fokra, vagy adjon még hozzá tüzelőanyagot, hogy felmelegítse.
  2. Fordítsa a sertésbőrt bőrös oldalával felfelé, és dörzsölje be mindkét oldalát tengeri sóval.
  3. Helyezze egy sütőpapírral fedett sütőlapra, majd fedje le egy másik sütőpapírral és egy másik sütőlappal.
  4. Tegye be a forró grillbe és süsse körülbelül 45-60 percig, amíg ropogós és törékeny nem lesz.
  5. Olvassza meg a cukrot és a maradék rumot alacsony hőfokon egy lábasban, majd kenje a sült, ropogós bőrre. Törje darabokra a ropogóst és tegye félre.

Mártás készítése:

  1. Helyezzen egy közepes lábast közepes hőfokra és adja hozzá a salottát és az ecetet. Hagyja, hogy kb. 6-7 percig redukálódjon, majd adja hozzá a csirke alaplevet és a sertéssültszaftot.
  2. Főzze tovább 5-10 percig, amíg besűrűsödik és bugyog. Szeletelje vékonyan a porchettát, majd öntse rá a mártást, és tálalja egy kis rumos ropogóssal az oldalán.

Jó étvágyat!