Zöldfűszeres, rumos Porchetta rumos ropogóssal

Ha szeret a grillezésre jobban rákészülni, élvezi, ha már akár napokkal előtte foglalkozhat az étel előkészítésével, és ráadásul a zsírosabb falatok, a roppanó sertésbőr sincs ellenére, akkor ez egy igazán Önnek való recept lesz!
A grillezések, tűz körüli sütögetések klasszikus eleme a szalonna: ebben a receptben ezt a klasszikust emeljük egészen új magaslatokba: akár napokig tartó pácolás , extra fűszeres füstölés és nem szokványos hozzávaló, némi rum segítségével!
A zöldfűszeres, rumos Porchetta rumos ropogóssal receptet elkészítheted elektromos vagy faszenes grillen is, a lényeg, hogy tudd füstölni, a tökéletes végeredményhez pedig mindenképp javasoljuk húshőmérő, akár okostelefonoddal is kommunikáló Weber Connect Smart Grilling Hub használatát.
Hozzávalók
- 2,8 kg (6¼ lb) csontozott és bőr nélküli sertés hasaalja szalonna (a bőrt ropogósra süthetjük)
- 3 evőkanál tengeri só
- 4 evőkanál zöld fűszerkeverék (részletezés lent)
- 7 evőkanál sötét rum
- Kevés repceolaj
- Frissen őrölt fekete bors
Rumos ropogóshoz:
- 380 g sertésbőr
- 150 ml sötét rum
- 3 evőkanál tengeri só
- 100 g cukor
Mártáshoz:
- 3 salotta, finomra aprítva
- 5 evőkanál kókusz ecet (vagy más választott ecet)
- 300 ml csirke alaplé
- A serpenyőben megmaradt sütés utáni szaft
Zöld fűszerkeverék:
- 2 ág kakukkfű
- 10 g friss babérlevél
- 1 kis csokor petrezselyem és koriander
- 4 újhagyma
- 10 gerezd fokhagyma, hámozott
- 1 zöld csili vagy 1 Scotch Bonnet
- 6 kis karibi fűszerpaprika (kb. 20 g), vagy vegyesen piros, sárga és/vagy zöld mini paprika
- ½ fehér hagyma
- 400 ml hidegen sajtolt repceolaj
- Só és frissen őrölt fekete bors
Speciális eszközök:
- Weber Connect Smart Grilling Hub
- Füstölőfa
- Hentespapír
Elkészítés:
Zöld fűszerkeverék készítése:
A zöld fűszerkeverék csodálatos találmány. Egy sor fűszer és némi csípős íz, amely minden ételt feldob. Tegye az összetevőket egy konyhai robotgépbe, ízlés szerint adjon hozzá sót és borsot. Dolgozza össze a fűszerkeveréket salsa verde állagúra és tárolja egy légmentesen zárható edényben a hűtőben 2-3 hétig.
Elkészítés
- nap: Helyezze a sertés hasaalja szalonnát egy nagy műanyag fedeles edénybe, hússal lefelé. Vegyen 1,5 evőkanál tengeri sót és dörzsölje be egyenletesen a húsba. Csinálja meg ugyanezt 2 evőkanál zöld fűszerkeverékkel, majd öntse rá 3 evőkanál rumot. Fedje le és tegye a hűtőbe 24 órára.
- nap: Ismételje meg a folyamatot, ezúttal adjon hozzá 1 evőkanál sót, a maradék 2 evőkanál zöld fűszerkeveréket és 2 evőkanál rumot. Fedje le és hagyja ismét a hűtőben 24 órára.
- nap:
I. Vegye ki a sertéshúst a hűtőből kb. 20–30 perccel a sütés előtt, hogy elérje a szobahőmérsékletet.
II. Melegítse elő a grillt 180°C-ra és hagyja, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet. Eközben áztassa be a fa chipszeket és bármilyen más ízesítőt (30 perccel a használat előtt). Tipp: használjon babérlevelet, csillagánizst és fahéjrudat is a füstöléshez az igazán extra ízhatásért.
III. Készítse elő a grillt füstölésre és kezdje el füstölni.
IV. Vegye a maradék ½ evőkanál sót és szórja meg vele a sertést. Bőségesen őröljön fekete borsot a húsra. Hintsen rá 1 evőkanál rumot, majd csurgassa rá az olajat teljes hosszában.
V. Tegye a húst a grillre és süsse kb. 15 percig.
VI. Vegye le a grillezőről, tekerje be hentespapírba, majd tegye vissza a grillre 90-120 percre.
VII. Amint a sertéshús hőmérséklete elérte a kívánt pontot (a Weber Connect Smart Grilling Hub segíthet), vegye le a fóliával borított húst és hagyja 20-30 percig pihenni.
A ropogós készítése:
- Míg a hús pihen, készítse el a ropogóst! Emelje a grill hőmérskéletét 200 fokra, vagy adjon még hozzá tüzelőanyagot, hogy felmelegítse.
- Fordítsa a sertésbőrt bőrös oldalával felfelé, és dörzsölje be mindkét oldalát tengeri sóval.
- Helyezze egy sütőpapírral fedett sütőlapra, majd fedje le egy másik sütőpapírral és egy másik sütőlappal.
- Tegye be a forró grillbe és süsse körülbelül 45-60 percig, amíg ropogós és törékeny nem lesz.
- Olvassza meg a cukrot és a maradék rumot alacsony hőfokon egy lábasban, majd kenje a sült, ropogós bőrre. Törje darabokra a ropogóst és tegye félre.
Mártás készítése:
- Helyezzen egy közepes lábast közepes hőfokra és adja hozzá a salottát és az ecetet. Hagyja, hogy kb. 6-7 percig redukálódjon, majd adja hozzá a csirke alaplevet és a sertéssültszaftot.
- Főzze tovább 5-10 percig, amíg besűrűsödik és bugyog. Szeletelje vékonyan a porchettát, majd öntse rá a mártást, és tálalja egy kis rumos ropogóssal az oldalán.
Jó étvágyat!