Menü

Satay sörös csirke fűszeres thai salátával

Satay sörös csirke fűszeres thai salátával

Mai ízutazásunk egész Kelet-Ázsiáig visz minket: ezúttal egy egészben sült csirke receptet hoztunk.Ez az étel a speciális sörös sütési technikának és a mogyorós satay szósz együttesének köszönhetően igazán különleges ízélményt ad, amit tovább fokoz a friss saláta. De mi az a satay szósz?

A satay szósz egy gazdag, sűrű, mogyorós alapú ázsiai mártogatós, amelyet főként Indonéziában, Malajziában és más délkelet-ázsiai országokban fogyasztanak. Ez a szósz általában mogyoróvajból, kókusztejből, szójaszószból és különféle fűszerekből készül, mint például chili, fokhagyma, gyömbér vagy lime lé, és egy kicsit édes, sós, mogyorós ízű.

Leggyakrabban grillezett húsok, például csirke, marha vagy bárány mellé kínálják, de kiváló saláták vagy grillezett zöldségek kiegészítője is lehet, és ennek a receptnek is elhagyhatatlan hozzávalója.

A sörös technika könnyű alkalmazásához mindenképpen javasoljuk a Weber szárnyas sütő használatát!


Hozzávalók

  • 1 kg szabad tartású egész csirke
  • 1 evőkanál szójaszósz olaj
  • 200 ml satay szósz
  • 1 üveg (Tiger) sör
  • 1 szál citromfű
  • 1 szelet hámozott gyömbér
  • 1 felszeletelt piros chili paprika
  • 1 lime

Pác

  • 2 teáskanál kurkuma
  • 2 teáskanál currypor
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • Szezámmag

Saláta

  • 2 csokor újhagyma
  • 1 szál citromfű
  • 1 kisméretű marék pirított földimogyoró
  • 1 piros chili paprika
  • 15 g friss koriander
  • 1 lime leve
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • Só ízlés szerint

Speciális felszerelés

  • Weber szárnyas sütő

Elkészítés

A konyhában:

Először készítse el a pácot a csirke számára, az összes hozzávalót keverje össze. Ezután egy éles késsel végezzen enyhe bevágásokat az egész csirkén, hogy a fűszerek átjárják a húst, és csökkenjen a főzési idő.

Egy kevés szójaszószt finoman kenjen a csirke külsejére, majd egyenletesen oszlasson el rajta a pácból.

Végül kenje be az egész madarat a satay szósszal.

Félcsésze sört töltögessen a GBS Baromfi Sütőbe, majd helyezze bele a citromfű szárát, a gyömbért és a chili paprikát, majd helyezze rá a csirkét, ügyelve arra, hogy stabilan álljon és függőleges legyen.

Vágjon egy lime-gerezdet, és dugja a madár nyaki üregébe: ez segít megőrizni az aromás gőzt a húsban.

A saláta készítése:

Vágja vékonyra az újhagymát, a citromfüvet, aprítsa fel a pirított földimogyorót, szeletelje vékonyan a chili paprikát, és tépkedje kisebb darabokra a koriandert.

Ezeket tegye egy keverőtálba.

Adja hozzá a lime levét, a szezámolajat, és sózza ízlés szerint.

A grillen:

Elő készítse a grillt közvetlen és közvetett hőre, kb. 180°C-ra.

Szénnel üzemelő grill esetén szüksége lesz fél kohószlopnyi gyújtott szénre.

A csirkét közepes, közvetett hőn süsse kb. 1 óra 10 percig, vagy amíg a hús eléri a 75°C-ot.

Ajánlott húshőmérővel ellenőrizni a főzést.

Hagyja pihenni 10 percig szelés előtt.

Tálalás:

Vágja fel a satay sörös csirkét, kenjen rá egy kevés satay szószt, és tálalja a fűszeres thai salátával.