Sajtfondü

A Weber eszközei a klasszikus grillélményeken túl többet is nyújthatnak - így például nagyszerű fondüpartyt is tarthatunk segítségükkel! A sajt szósz elkészítéséhez remek eszköz a Dutch Oven Duo, a mártogatáshoz pedig a Weber acél vagy bambusz nyársak tökéletes választások. A fondü eredetileg Svájcból származik, pontosabban Svájc francia nyelvű területéről. A szó a francia "fondre" szóból ered, jelentése "olvasztani", és története szorosan összefonódik a svájci hegyi pásztorok életmódjával, akik a hideg téli hónapokban a szikkadt kenyeret és a megkeményedett sajtokat használták fel fondü készítéséhez. Bár a tél még odébb, érkeznek lassan a hűvösebb őszi esték, amik – különösen baráti társaságban – remek alkalmak lehetnek egy jó fondü elkészítéséhez.
Ehhez hoztunk egy receptet a Weber ajánlásával, de mindenképpen bátorítunk, hogy kísérletezzen: próbálgassa a különböző sajtokat, fűszereket és mártogatnivalókat, mert a lehetőségek száma végtelen! Csak egy dologra figyeljen — a sajtszósz ne legyen túl sűrű és főként ne égjen meg!
A hozzávalók:
- 250 ml száraz fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 300 g reszelt Emmentali
- 300 g reszelt Gruyère sajt
- 1,5 evőkanál keményítő
- 4 evőkanál meggy brandy
- szerecsendió
- őrölt fehér bors
A nyársakhoz:
- Fehér kenyér
- Szeletelt gomba
- Szeletelt cukkini
- Fél főtt spárga
- Pirított kukoricakenyér
- Kisebb szeletek friss körte
Különleges felszerelés:
- Dutch Oven Duo
- Prémium kesztyűk
Elkészítés
- Először melegítse fel a grillt 170°C-ra, és állítsa be közvetett főzésre a GBS Dutch Oven Duóval.
- Kenje meg a Dutch Oven Duót a fokhagymával, majd öntse rá a fehérbort és melegítse fel.
Apránként adja hozzá a sajtokat, és lassan olvassza meg, hogy ne legyen nyúlós vagy darabos.
Keverje össze a keményítőt és a meggy brandyt, majd adja hozzá a sajtkeverékhez. A végén fűszerezze szerecsendióval és őrölt fehér borssal.
- A többi hozzávalót húzza fel a nyársakra, majd mártogassa őket a sajtba. Ügyeljen arra, hogy a fondü ne kezdjen forrni (parazsánál, ha szükséges, távolítsa el a faszénkosarat).