Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Sajtfondü

Sajtfondü

Sajtfondü

A Weber eszközei a klasszikus grillélményeken túl többet is nyújthatnak - így például nagyszerű fondüpartyt is tarthatunk segítségükkel! A sajt szósz elkészítéséhez remek eszköz a Dutch Oven Duo, a mártogatáshoz pedig a Weber acél vagy bambusz nyársak tökéletes választások. A fondü eredetileg Svájcból származik, pontosabban Svájc francia nyelvű területéről. A szó a francia "fondre" szóból ered, jelentése "olvasztani", és története szorosan összefonódik a svájci hegyi pásztorok életmódjával, akik a hideg téli hónapokban a szikkadt kenyeret és a megkeményedett sajtokat használták fel fondü készítéséhez. Bár a tél még odébb, érkeznek lassan a hűvösebb őszi esték, amik – különösen baráti társaságban – remek alkalmak lehetnek egy jó fondü elkészítéséhez.

Ehhez hoztunk egy receptet a Weber ajánlásával, de mindenképpen bátorítunk, hogy kísérletezzen: próbálgassa a különböző sajtokat, fűszereket és mártogatnivalókat, mert a lehetőségek száma végtelen! Csak egy dologra figyeljen — a sajtszósz ne legyen túl sűrű és főként ne égjen meg!

A hozzávalók:

  • 250 ml száraz fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 300 g reszelt Emmentali
  • 300 g reszelt Gruyère sajt
  • 1,5 evőkanál keményítő
  • 4 evőkanál meggy brandy
  • szerecsendió
  • őrölt fehér bors

A nyársakhoz:

  • Fehér kenyér
  • Szeletelt gomba
  • Szeletelt cukkini
  • Fél főtt spárga
  • Pirított kukoricakenyér
  • Kisebb szeletek friss körte

Különleges felszerelés:

  • Dutch Oven Duo
  • Prémium kesztyűk

Elkészítés

  1. Először melegítse fel a grillt 170°C-ra, és állítsa be közvetett főzésre a GBS Dutch Oven Duóval.
  2. Kenje meg a Dutch Oven Duót a fokhagymával, majd öntse rá a fehérbort és melegítse fel.

Apránként adja hozzá a sajtokat, és lassan olvassza meg, hogy ne legyen nyúlós vagy darabos.

Keverje össze a keményítőt és a meggy brandyt, majd adja hozzá a sajtkeverékhez. A végén fűszerezze szerecsendióval és őrölt fehér borssal.

  1. A többi hozzávalót húzza fel a nyársakra, majd mártogassa őket a sajtba. Ügyeljen arra, hogy a fondü ne kezdjen forrni (parazsánál, ha szükséges, távolítsa el a faszénkosarat).