Lazacpogácsás hamburger citrusos-zöldfűszeres öntettel

Egy friss és könnyed, gyorsan elkészülő lazacpogácsás hamburger citrusos-zöldfűszeres öntettel receptet hoztunk - amihez számos nyári hűsítő, cocktail igazán jól passzol, hogy csak egy igazi klasszikust idézzünk, akár a Mojito is. Ha igazán remek végeredményt szeretnénk, érdemes Weber grillen készíteni és nagyszerű Weber kiegészítőkkel, grillkesztyűvel, forgatólapáttal és grillkefével biztosíthatjuk az igazán ideális grillezési körülményeket.
Hozzávalók:
A húspogácsákhoz:
- 450 gramm bőr nélküli lazacfilé, felkockázva 2,5 cm-es darabokra
- ¾ bögre panko(zsemlemorzsa)
- ¼ bögre majonéz
- 3 evőkanál finomra vágott póréhagyma
- 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél
- Kosher só
- Frissen őrölt fekete bors
A mártáshoz:
- 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél
- 2 evőkanál finomra vágott friss bazsalikomlevél
- 1,5 evőkanál kapribogyó, lecsepegtetve és finomra vágva
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1 egész narancs finom reszelt héja
A tálaláshoz:
- Extra-szűz olívaolaj
- 4 hamburgerzsemle, felnyitva (ehhez gyűjteményünkben itt [link] található recept, de boltival is készülhet persze)
- 4 levél saláta
- 2 sárga heirloom paradicsom vagy piros koktélparadicsom
Elkészítés:
Egy robotgépben finoman aprítsa fel a lazacszeleteket 5-10 nyomással, amíg durvára vágott lesz, de nem pépes. Tegye a felaprított lazacot egy nagy tálba és adja hozzá a húspogácsa többi összetevőjét, majd óvatosan keverje össze. Nedves kézzel formáljon a masszából négy egyforma, kb. 2 cm vastag pogácsát. Rendegezze őket egy tálcára, takarja le fóliával, és tegye hűtőbe 1 órára.
Egy közepes tálban keverje össze a mártáshoz való hozzávalókat, beleértve a negyed bögre olajat, majd ízesítse sóval és borssal.
Előmelegített grillen közepes lángon (180-200 °C) készítse el a pogácsákat. Tisztítsa meg a rácsokat, majd enyhén kenje meg a pogácsákat olajjal mindkét oldalukon. Grillezze őket közepes hőfokon, zárt fedővel, kb. 6-8 percig, egyszer megfordítva, amíg szép aranybarna nem lesz. Az utolsó percben süsse meg a zsemléket, mindkét oldaláukon, közepes hőn.
A zsemléket egyesével töltse meg salátával, tegyen rá egy pogácsát, néhány szelet paradicsomot és a mártást. Tálalja melegen.