Menü

Lazacpogácsás hamburger citrusos-zöldfűszeres öntettel

 Lazacpogácsás hamburger citrusos-zöldfűszeres öntettel

Egy friss és könnyed, gyorsan elkészülő lazacpogácsás hamburger citrusos-zöldfűszeres öntettel receptet hoztunk - amihez számos nyári hűsítő, cocktail igazán jól passzol, hogy csak egy igazi klasszikust idézzünk, akár a Mojito is. Ha igazán remek végeredményt szeretnénk, érdemes Weber grillen készíteni és nagyszerű Weber kiegészítőkkel, grillkesztyűvel, forgatólapáttal és grillkefével biztosíthatjuk az igazán ideális grillezési körülményeket.

Hozzávalók:

A húspogácsákhoz:

  • 450 gramm bőr nélküli lazacfilé, felkockázva 2,5 cm-es darabokra
  • ¾ bögre panko(zsemlemorzsa)
  • ¼ bögre majonéz
  • 3 evőkanál finomra vágott póréhagyma
  • 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél
  • Kosher só
  • Frissen őrölt fekete bors

A mártáshoz:

  • 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél
  • 2 evőkanál finomra vágott friss bazsalikomlevél
  • 1,5 evőkanál kapribogyó, lecsepegtetve és finomra vágva
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 egész narancs finom reszelt héja

A tálaláshoz:

  • Extra-szűz olívaolaj
  • 4 hamburgerzsemle, felnyitva (ehhez gyűjteményünkben itt [link] található recept, de boltival is készülhet persze)
  • 4 levél saláta
  • 2 sárga heirloom paradicsom vagy piros koktélparadicsom

Elkészítés:

Egy robotgépben finoman aprítsa fel a lazacszeleteket 5-10 nyomással, amíg durvára vágott lesz, de nem pépes. Tegye a felaprított lazacot egy nagy tálba és adja hozzá a húspogácsa többi összetevőjét, majd óvatosan keverje össze. Nedves kézzel formáljon a masszából négy egyforma, kb. 2 cm vastag pogácsát. Rendegezze őket egy tálcára, takarja le fóliával, és tegye hűtőbe 1 órára.

Egy közepes tálban keverje össze a mártáshoz való hozzávalókat, beleértve a negyed bögre olajat, majd ízesítse sóval és borssal.

Előmelegített grillen közepes lángon (180-200 °C) készítse el a pogácsákat. Tisztítsa meg a rácsokat, majd enyhén kenje meg a pogácsákat olajjal mindkét oldalukon. Grillezze őket közepes hőfokon, zárt fedővel, kb. 6-8 percig, egyszer megfordítva, amíg szép aranybarna nem lesz. Az utolsó percben süsse meg a zsemléket, mindkét oldaláukon, közepes hőn.

A zsemléket egyesével töltse meg salátával, tegyen rá egy pogácsát, néhány szelet paradicsomot és a mártást. Tálalja melegen.