Menü

Hawaii stílusú Kalua sertéslapocka

Hawaii stílusú Kalua sertéslapocka

A kalua egy hagyományos Hawai sütési forma, a szó magyarra fordítva annyit tesz: földben főzni. Ezzel a technikával hagyományosan földbe ásott gödörben, forró kövek közt pálmalevélbe csomagolva, lassan sütve varázsolták a húst ellenállhatatlanul omlóssá és aromássá. Mi most ennek egy otthon is elkészíthető modern megoldású, mégis autentikus ízélményt nyújtó változatát hoztuk el.

Fűszerkeverékhez:

  • 2 evőkanál kóser só
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál őrölt chipotle paprika
  • kb. 2 kg csont nélküli sertéslapocka (Boston butt)
  • 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 csésze édesítetlen ananászlé
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál kóser só
  • ½ közepes fej káposzta, torzsája eltávolítva, 2,5 cm-es darabokra vágva
  • 2 csésze főtt basmati rizs
  • 6-8 újhagyma, fehér és zöld része vékonyra szeletelve
  • 1 csokor koriander
  • Vajsaláta levelek
  • Csípős chili-fokhagyma szósz, például Sriracha szósz

Speciális eszközök:

Elkészítés

  1. Készítse elő a grillt közepesen alacsony hőmérsékletű (150-175°C) indirekt sütéshez.
  2. Egy kis tálban keverje össze a fűszerkeverék összes hozzávalóját.
  3. Vagdossa be a húst, és helyezze bele a fokhagyma szeleteket. Dörzsölje be a sertéshúst minden oldalról a fűszerkeverékkel. Helyezze a Dutch Ovenbe.
  4. Grillezze a húst indirekt, közepesen alacsony hőmérsékleten, zárt fedéllel, amíg a hús legvastagabb részébe szúrt grillhőmérő 90-93°C-ot nem mutat, és a hús omlósra nem sül, körülbelül 4 órán át, időnként megforgatva. Vegye le a grillről, és pihentesse, amíg eléggé ki nem hűl a kezeléshez. Ezután tépje szét a húst.
  5. Öntsön ki minden sütőlevet a Dutch Ovenből, csak 2 evőkanálnyit hagyjon benne, és helyezze a tűzhelyre közepes lángon. Adja hozzá az ananászlevet, és lazítsa fel az edény aljára sült részeket. Keverje bele a szójaszószt, a barna cukrot és a sót. Adja hozzá a káposztát, és főzze, amíg élénk színű és éppen megfonnyadt nem lesz, 3-4 percig, gyakran kevergetve. Adja hozzá a széttépett sertéshúst, és keverje össze.
  6. Tálalja a húst főtt basmati rizzsel és vajsaláta levelekkel . Díszítse újhagymával, korianderrel és csípős chili-fokhagyma szósszal, például Sriracha-val.