Menü

Grillezett lazac citromos vinaigrette-tel és spárgával

Grillezett lazac citromos vinaigrette-tel és spárgával

Valami igazán könnyed, citrusos ízre vágyik, friss, roppanós idényzöldséggel, és a lazacot is kedveli? Akkor hoztunk egy nagyszerű receptet számára! A Grillezett lazac citromos vinaigrette-tel és spárgával egy üdítően friss tavaszi, nyár eleji fogás, melyben a legkülönfélébb ízek és textúrák találkoznak: az omlós lazachús, annak roppanósra sült bőre és a friss spárga fantasztikus elegyet alkot a citrusos öntettel. 

Egy langyos estén ez a csodás recept, egy jó társaság, esetleg hozzá egy pohár száraz bor egész biztosan garantálja a remek hangulatot!

Hozzávalók:

A citromos vinaigrette-hez

  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 teáskanál finom reszelt citromhéj
  • Fél citrom leve
  • 5 g finomra vágott kapribli
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • Fél teáskanál őrölt fekete bors

A spárgához

  • 28 vastag spárgaszár (kb. 680 g)
  • Extraszűz olívaolaj
  • Tengeri só és őrölt fekete bors
  • Finomra reszelt citromhéj

A lazachoz

  • 4 szelet lazac (bőrös, kb. 150-180 g szelet)
  • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 teáskanál tengeri só
  • Fél teáskanál őrölt fekete bors
  • Fél teáskanál füstölt paprika (választási lehetőség)

Különleges felszerelés

  • Weber Grillsütő vagy Weber grillserpenyő

Elkészítés:

A konyhában:

  • Készítse el a vinaigrette-et: egy tálban keverje össze alaposan az összes hozzávalót, majd tegye félre.
  • Készítse elő a spárgát: Hajlítsa meg a szárakat, amíg természetes töréspontnál el nem törnek. A kemény végét dobja ki.
  • Fűszerezze a lazacot: Gyengéden törölje szárazra a szeleteket papírtörlővel. Dörzsölje be olívaolajjal, sóval, borssal és füstölt paprikával (ez nem muszáj).

A grillezőn:

  • Készítse el a spárgát
      • Állítsa be a grillt közvetlen, közepes hőfokra (180°C-230°C).
      • Öntsön 300 ml vizet a wokba. Melegítse elő a wokot és a gőzölőt a grillen, amíg a víz elkezd forrni.
      • Párolja a spárgát 2-3 percig, amíg meg nem puhul.
      • Grillezze 30 másodpercig oldalanként, hogy enyhe színt kapjon
  • Süsse meg a lazacszeleteket a grillsütő tányéron:
    • Előmelegített, közepes-magas hőfokra állítsa a sütőtálcát kb. 5 percre. Egy vékony réteg olajat kenjen rá.
    • Helyezze a lazacszeleteket bőrös oldalukkal lefelé a forró tányérra. Süsse 4-5 percig, anélkül, hogy mozgatná, amíg a bőr ropogós lesz.
    • Fordítsa meg, és süsse még 3-4 percig, vagy amíg a belső hőmérséklet eléri a 52-55°C-ot (közepes átsütés), vagy 60°C-ot (teljesen átsütve). Vegye le a grillről, és hagyja pihenni 1-2 percig.

Tálalás:

  • Rendezze el a spárgát egy melegített tálon.
  • Keverje át újra a vinaigrette-et, majd öntse a spárgára.
  • Tegye rá a lazacszeleteket, és díszítse pirított magvakkal, valamint kevés citromhéjjal.