Grillezett lazac citromos vinaigrette-tel és spárgával

Valami igazán könnyed, citrusos ízre vágyik, friss, roppanós idényzöldséggel, és a lazacot is kedveli? Akkor hoztunk egy nagyszerű receptet számára! A Grillezett lazac citromos vinaigrette-tel és spárgával egy üdítően friss tavaszi, nyár eleji fogás, melyben a legkülönfélébb ízek és textúrák találkoznak: az omlós lazachús, annak roppanósra sült bőre és a friss spárga fantasztikus elegyet alkot a citrusos öntettel.
Egy langyos estén ez a csodás recept, egy jó társaság, esetleg hozzá egy pohár száraz bor egész biztosan garantálja a remek hangulatot!
Hozzávalók:
A citromos vinaigrette-hez
- 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 teáskanál finom reszelt citromhéj
- Fél citrom leve
- 5 g finomra vágott kapribli
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál dijoni mustár
- Fél teáskanál őrölt fekete bors
A spárgához
- 28 vastag spárgaszár (kb. 680 g)
- Extraszűz olívaolaj
- Tengeri só és őrölt fekete bors
- Finomra reszelt citromhéj
A lazachoz
- 4 szelet lazac (bőrös, kb. 150-180 g szelet)
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 teáskanál tengeri só
- Fél teáskanál őrölt fekete bors
- Fél teáskanál füstölt paprika (választási lehetőség)
Különleges felszerelés
- Weber Grillsütő vagy Weber grillserpenyő
Elkészítés:
A konyhában:
- Készítse el a vinaigrette-et: egy tálban keverje össze alaposan az összes hozzávalót, majd tegye félre.
- Készítse elő a spárgát: Hajlítsa meg a szárakat, amíg természetes töréspontnál el nem törnek. A kemény végét dobja ki.
- Fűszerezze a lazacot: Gyengéden törölje szárazra a szeleteket papírtörlővel. Dörzsölje be olívaolajjal, sóval, borssal és füstölt paprikával (ez nem muszáj).
A grillezőn:
- Készítse el a spárgát
-
- Állítsa be a grillt közvetlen, közepes hőfokra (180°C-230°C).
- Öntsön 300 ml vizet a wokba. Melegítse elő a wokot és a gőzölőt a grillen, amíg a víz elkezd forrni.
- Párolja a spárgát 2-3 percig, amíg meg nem puhul.
- Grillezze 30 másodpercig oldalanként, hogy enyhe színt kapjon
-
- Süsse meg a lazacszeleteket a grillsütő tányéron:
- Előmelegített, közepes-magas hőfokra állítsa a sütőtálcát kb. 5 percre. Egy vékony réteg olajat kenjen rá.
- Helyezze a lazacszeleteket bőrös oldalukkal lefelé a forró tányérra. Süsse 4-5 percig, anélkül, hogy mozgatná, amíg a bőr ropogós lesz.
- Fordítsa meg, és süsse még 3-4 percig, vagy amíg a belső hőmérséklet eléri a 52-55°C-ot (közepes átsütés), vagy 60°C-ot (teljesen átsütve). Vegye le a grillről, és hagyja pihenni 1-2 percig.
Tálalás:
- Rendezze el a spárgát egy melegített tálon.
- Keverje át újra a vinaigrette-et, majd öntse a spárgára.
- Tegye rá a lazacszeleteket, és díszítse pirított magvakkal, valamint kevés citromhéjjal.