Báránnyal töltött gözleme

A gözleme egy tradicionális török étel, egy sós, sült tésztából készült lepény, amelyet különféle töltelékekkel töltenek meg. A tészta általában vízből, lisztből és sóból készül, majd vékonyra nyújtják, feltöltik különféle finomságokkal, és kisütik. Lényegében szinte bármit lehet tölteni vele, de mi most egy mediterrán ízvilágú változatot hoztunk Önöknek! Mivel darált hússal készül, a grillrács önmagában nem ideális a sütéshez, így mindenképpen ajánlott Weber grilllap vagy serpenyő használata, és mindenképpen kelleni fog még spatula és egy jó grillkesztyű!
Hozzávalók
- 1 nagy, érett paradicsom
- 100 gramm feta, morzsolva
- 1 csésze reszelt mozzarella
- ¼ csésze lazán csomagolt mentalevél, tépkedve
- 1 citrom, félbevágva
Tészta:
- 2 csésze sima liszt
- ⅓ teáskanál só
- 140 milliliter víz
- 60 milliliter olívaolaj, plusz extra a kenéshez
Báránydarálthús:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 600 gramm bárány darált hús (ne legyen túl sovány)
- 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál tengeri só
- ½ teáskanál frissen őrölt bors
- ¼ teáskanál csili por
- 1 evőkanál paradicsompüré
Spenót:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- ¼ teáskanál tengeri só
- 200 gramm bébispenótlevél
Elkészítés:
Ezek a török lepénykenyerek különösen finomak, grillen készítve. A végeredmény ropogós laposkenyér lesz, mely remekül passzol a fűszeres bárányhús, feta, mental, paradicsom, spenót és karamellizált hagyma töltelékhez!
A tészta elkészítése:
Egy tálban keverje össze a lisztet és a sót. Készítsen a közepén egy mélyedést, majd öntse ebbe a vizet és az olajat. Gyúrja össze alaposan a hozzávalókat. Ezután borítsa a tésztát egy tiszta felületre, és gyúrja még további kb.l 3 percig. A meggyúrt tésztát csomagolja be műanyag fóliába, és hagyja pihenni 30 percig szobahőmérsékleten, vagy tegye be a hűtőbe egy éjszakára. (Győződjön meg róla, hogy a tészta szobahőmérsékletű, mielőtt nyújtani kezdené.)
A grill előkészítése:
Melegítse elő a grillsütőt közepesen magas hőfokra (210°C–250°C), egy forró lap segítségével, a gyártó utasításai szerint.
A bárány darált hús elkészítése:
Egy kis tálban keverje össze a köményt, a füstölt paprikát, a sót, a borsot és a chili port.
Amint a grill felmelegedett, kenje be olajjal és a darált bárányhúst helyezze a forró lapra. Szórja rá a fokhagymát és a fűszerkeveréket. Gyorsan keverje össze, és egyenletes rétegben terítse szét. Főzze közvetlen, közepesen magas hőn, a fedőt zárva, 5–10 percig, vagy amíg meg nem pirul és teljesen átsül, közben szükség szerint keverve.
Miután elkészült, vegye le a grillről, keverje bele a paradicsompürét, és tegye félre.
A spenót elkészítése:
Tegye hagymát az olajjal megkent grillre és sózza. Főzze 4–6 percig, időnként megkeverve, amíg a hagyma megpuhul és karamellizálódik. Ezután adja hozzá a spenótot, és főzze még 2 percig, egyszer átkeverve. Amikor a spenót megfonnyad, vegye le a grillről, és hagyja teljesen kihűlni.
A gözlemék formázása és sütése:
A tésztát oszd négy egyenlő részre, majd nyújtsa mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra. Tegye őket külön sütőpapírra, hogy könnyebben mozgathassa őket a grillre.
Minden lepénybe tegyen darált húst, spenótot, apróra vágott paradicsomot, morzsolt fetát, mozzarellát és a mentát az egyik felén, körben hagyva egy szegélyt szabadon. Hajtsa rá a tészta másik felét, és nyomkodja le alaposan a széleket, hogy jól összeragassza.
Sütés előtt győződjön meg róla, hogy a sütőlap vagy a rács tiszta és elő melegített. Kenje meg mindegyik lepényt ½ evőkanál olívaolajjal egy ecset segítségével. Helyezze a lepényeket a forró lapra, olajos oldalukkal lefelé, és húzza le róluk a sütőpapírt. Süsse közvetlen, közepesen magas hőn oldalanként 3-4 percig a gözleméket, míg aranybarnák nem lesznek.