Tépett csirkehúsos szendvics almaboros öntettel és káposztasalátával
Ha ősz és zöldség, akkor káposzta! Magyarországon nagy hagyománya van ennek a vitaminban és rostban gazdag leveles zöldségnek: sülve, főve, nyersen és savanyítva (divatos szóval fermentálva) egyaránt fogyasztjuk. Salátaként elkészítve pedig könnyedén lehet a grillpartik sztárja is – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a recept!
HOZZÁVALÓK
SZÓSZ
- 2 csésze almabor vagy almalé
- ½ csésze ketchup
- 2 evőkanál és 1 teáskanál almaecet
- 1 evőkanál világosbarna cukor
- ½ teáskanál fokhagyma granulátum
- ¼ teáskanál mustárpor
- ⅛ teáskanál őrölt fahéj
FŰSZERKEVERÉK
- 2 teáskanál paprika
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- ½ teáskanál kóser só
- ¼ teáskanál őrölt chipotle paprika
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 4 egész csirkecomb (kb. 340 gramm darabonként), bőr nélkül
SALÁTA
- 4 csésze reszelt káposzta keverék
- ⅓ csésze majonéz
- 2 evőkanál almabor vagy almalé
- 2 evőkanál almaecet
- 1 teáskanál kristálycukor
- ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 6 hamburger zsemle, félbevágva
- savanyú uborka chips (opcionális)
ELKÉSZÍTÉS
- Egy közepes lábasban, közepesen magas hőfokon, forralja fel az almabort, majd főzze addig, amíg a mennyiség háromnegyed csészére csökken, kb. 10-12 perc alatt. Keverje hozzá a maradék szósz hozzávalókat, és forralja vissza lassú tűzön. Csökkentse a hőmérsékletet közepesre, és folytassa a főzést a szósz enyhén besűrítéséig, 8-10 percig, időnként megkeverve. Vegye le a tűzről és tegye félre.
- Egy kis tálban keverje össze a fűszerkeverék hozzávalóit. Keverje hozzá az olajat, hogy nedves fűszerkeveréket kapjon. Kenje be a csirkecombokat mindkét oldalon ezzel a keverékkel. Hagyja állni szobahőmérsékleten 20-30 percig grillezés előtt.
- Készítse elő a grillt közepes hőmérsékleten történő indirekt sütésre (175–205 °C).
- Eközben, egy közepes tálban keverje össze a saláta hozzávalóit, majd tegye félre.
- Tisztítsa meg a sütőrácsokat. Grillezze a csirkecombokat közepes indirekt hőmérsékleten, a fedél alatt, amíg az instant olvasható hőmérő a csirke legvastagabb részébe helyezve (csontot nem érintve) 74°C-ot mutat, kb. 50 perc - 1 óra alatt, egyszer megfordítva. Vegye le a csirkecombokat a grillről és hagyja hűlni, amíg elég hideg lesz a kezeléshez, körülbelül 10 percig. Pirítsa meg a zsemlét, vágott oldalával lefelé, közepes hőmérsékleten, a fedél alatt, kb. 1 percig.
- Két villával vagy az ujjával szedje szét a csirkét szálakra. Adja a csirkét a serpenyőben lévő szószhoz, majd tegye vissza a tűzhelyre közepes hőfokon; főzze forróra, 2-3 percig. Helyezze a csirkét a zsemlékbe és tegye rá a káposztasalátát. Kenyér és vaj típusú savanyú uborka chips-szel tálalja, ha kívánja.