Menü

Cowboy Cut Ribeye Steak

Cowboy Cut Ribeye Steak

Kóstoljon bele a vadnyugat világába ezzel a grillzett Cowboy Cut Ribeye Steakkel! Tudta, hogy a Ribeye sült eredetileg az amerikai vadnyugat legendás cowboyaihoz kötődik? A Ribeye a marha bordarészének (rib) „szeme”, egy márványozott, zsíros és puha húsrész, amelynek intenzív ízét a húsban eloszló zsír adja. A legzamatosabb és legízletesebb steakfajták közé tartozik, különlegességét pedig a kevésbé használt izomzatának köszönheti. 

A cowboyok egyik kedvence volt, mert a zsírtartalma és szaftossága energiával töltötte fel őket a hosszú vadászatokon. Most Ön is kipróbálhatja ezt a legendás ízélményt: hagyja, hogy a cowboyok bátorsága és a szaftos steak inspirálja a következő grillpartin! Elkészítéséhez Weber Instant maghőmérőt és a tökéletes külsejű végeredmény érdekében a Sear Zone funkció használatát ajánljuk — ha van a grilljén!

A HOZZÁVALÓK

  • 4 db cowboy stílusú ribeye steak (5–7 cm vastag) 
  • Nagyszemű só
  • Durván őrölt fekete bors
  • 8 evőkanál sótlan vaj
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 3 fokhagymagerezd, hámozatlanul és enyhén összezúzva
  • 1 gerezd friss citrom

Speciális eszköz

Weber instant olvasható grillhőmérő

UTASÍTÁSOK

Ezek a vastag szeletű, csontos ribeye steakek a merész grillezés igazi megtestesítői. Az “Tökéletes Ribeye Steak” cím eléréséhez néhány technikát mindenképp alkalmazni kell, úgy mint  a steakek előzetes sózása egy nappal korábban, a steak külső részének szárazon tartása, a fordított kérgezés a középen végig egységesen medium-rare állag eléréséhez, és végül fűszeres barnított vajjal való bekenés az íz fokozására.

Elkészítésének lépései a következők:

1.) A steakeket mindenhol fűszerezze be sóval és durván őrölt fekete borssal. Helyezze őket egy sütőrácsra és hűtse le fedetlenül, egy éjszakán át.

2.) Készítse elő a grillsütőt alacsony közvetett hőfokú sütéshez, 120–150°C-ra. Melegítse elő 15 percig, és tisztítsa meg a grillrácsokat.

3.) Helyezze a steakeket a grill közvetett oldalára. Csukja le a fedelet, és süsse 30 percig.

4.) Amíg a steakek sülnek, olvassza meg a vajat egy kis lábasban közepes hőfokon. Főzze addig, míg a vaj megbarnul és diós illatú lesz, 4–5 percig. Adja hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és egy citrom frissen facsart levét (óvatosan, a vaj spriccelni fog). Vegye le a tűzről és tartsa melegen.

5.) 30 perc elteltével kenje meg a steakek egyik oldalát a fokhagymás-kakukkfüves vajjal, majd fordítsa meg, és kenje meg a másik felüket is. 6.) Folytassa a sütést, amíg a belső hőmérséklet eléri az 48°C-ot a medium-rare cél elérése érdekében, további 10–15 perc alatt.

7.) Vegye le a steakeket a grillről, és állítsa be a grillt közvetlen nagyon magas hőfokú főzésre, körülbelül 315°C-ra, használva a Sear Zone-t, ha a grilljén található (ennek segítségével magasabb hőmérsékleten tökéletes rácsnyomokat készíthet).

8.) Kenje meg ismét a steakeket a vajjal. Helyezze őket vissza a grillre, és kérgezze 2 percig. Kenje meg ismét a vajjal és fordítsa meg. Kérgezze a másik oldalt további 2 percig.

9.) Távolítsa el a steakeket és hagyja pihenni legalább 5 percig. Ha szeretné, szeletelje fel a steakeket, locsolja meg a maradék vajjal a szeleteket, és ízesítse még egy kevés sóval és borssal.