Menü

Marhaoldalas-nigiri

Marhaoldalas-nigiri

Folytassuk a nyári grillutazást! Ezúttal egy igazi különlegességet hoztunk: marhaoldalas-nigirit! Ez egy igazán fúziós étel: míg a nigiri Japánba repít, az oldalas inkább az amerikai BBQ party hangulatát idézi.


 

De mi is az a nigiri? Lehűtött főtt rizsből kézzel formált rizshenger, amelynek tetején vékonyra vágott feltét csücsül, például lazac, tonhal, füstölt angolna, kagyló, de akár édes rántotta, spárga is lehet hagyományosan - esetünkben viszont ez most vékony marhaoldalas szelet lesz. 

És hogy készítheti el ezeket a varázslatos partifalatokat? Elmondjuk itt, de mielőtt belevágnál: mindenképpen készítse elő Weber grillhőmérőjét, hogy a legtökéletesebb végeredményt érhesse el, ha pedig nincs még, nálunk beszerezheti!

Hozzávalók:

  • 1 kb 2 kg-os marhaszegy (oldalas), egészben
  • 1 evőkanál sárga mustár
  • 2 csésze szusi rizs
  • Koriander a díszítéshez

Fűszerkeverék:

  • 1 evőkanál kóser só
  • 1 evőkanál durván őrölt fekete bors
  • 1 teáskanál granulált fokhagyma

Szósz:

  • ½ csésze majonéz
  • 2 evőkanál csípős szósz
  • ¼ teáskanál só

Speciális felszerelés:

  • Weber hentespapír
  • Rizsfőző, ha van
  • Weber grillhőmérő

Elkészítés:

  1. Egy kis tálban keverje össze a fűszerkeverék hozzávalóit.
  2. Helyezze az oldalast egy vágódeszkára, csonttal lefelé. Éles csontozó késsel vágja le a vastag felső zsírréteget és távolítsa el az alatta lévő ezüsthártyát.
  3. Fordítsa a húst úgy, hogy a csontok felfelé nézzenek, és darabolja fel bordánként. Ezzel nagyobb felületet biztosít a füstnek és a kéregképződésnek.
  4. Ossza el egyenletesen a mustárt a bordákon, és dörzsölje be minden oldalukon.
  5. Fűszerezze be adarabokat egyenletesen minden oldalon a fűszerkeverékkel.
  6. Helyezzen egy nagy alufólia tálcát az ízesítő rudak tetejére, a grill bal oldalára, a sütőrács alá. Töltse meg félig szobahőmérsékletű vízzel. Készítse elő a grillt alacsony hőmérsékleten (135°C) történő sütéshez.
  7. Egy kis tálban keverje össze a szósz hozzávalóit. Tegye hűtőbe tálalásig.
  8. A pontos mérés érdekében győződjön meg róla, hogy a szonda hegye 5 cm mélyen van a legvastagabb marhaoldalas darabokban, elkerülve a csontot.
  9. Grillezze a darabokat, csonttal lefelé, az alufólia tálca felett, alacsony hőmérsékleten, zárt fedéllel.
  10. Amikor a kéreg kialakult, távolítsa el a szondákat a húsdarabokból, de hagyja őket csatlakoztatva a készülékhez. (Ez általában 74-79°C belső hőmérsékletnél történik.) Vegye le az oldalas darabokat a grillről és csomagolja be őket egyenként hentespapírba.
  11. Tegye vissza a becsomagolt darabokat a grillre, a fólia tálca fölé. Szúrja vissza a szondát ugyanoda a darabokban, és folytassa a sütést, amíg a belső hőmérséklet el nem éri a 93-96°C-ot.
  12. Fogóval vegye le a marha darabokat a grillről. Tegye a becsomagolt darabokat egy száraz, szigetelt hűtődobozba. Zárja le a dobozt, és hagyja pihenni a húst 2 órán át. Ne hagyja ki ezt a lépést; segít lazítani az izmokat és visszaszívni a nedvességet a húsba.
  13. Amíg a bordák pihennek, készítse el a sushi rizst, követve a zacskón található utasításokat. Rizsfőző használata segít biztosítani a tökéletesen elkészült rizst.
  14. Vegye le a sushi rizst a tűzről és hagyja szobahőmérsékletűre hűlni. Készítsen elő egy tál vizet a nigiri darabok elkészítéséhez. A víz megakadályozza, hogy a sushi rizs a kezéhez ragadjon. 
  15. Nedvesítse meg kezeit, majd vegyen egy kis adag rizst a tenyerébe. Gömbölyítse a rizst a tenyerében, amíg egy körülbelül 5 cm hosszú ovális formát nem kap. Helyezze a tálalótányérra.
  16. Öntsön minden rizskupacra a szószból
  17. Vegye ki a húst a hentespapírból. Először vágja le a bordát a csontról, majd szeletelje vékonyra, a rosttal szemben, körülbelül 3-4 mm vastagságban.
  18. Óvatosan nyomja rá a marha rövid oldalas szeleteket a rizs és a szósz tetejére, formálva a marhahúst a rizskocka alakjára.
  19. Díszítse egy kis korianderlevéllel és tálalja melegen.