Marhaoldalas-nigiri

Folytassuk a nyári grillutazást! Ezúttal egy igazi különlegességet hoztunk: marhaoldalas-nigirit! Ez egy igazán fúziós étel: míg a nigiri Japánba repít, az oldalas inkább az amerikai BBQ party hangulatát idézi.
De mi is az a nigiri? Lehűtött főtt rizsből kézzel formált rizshenger, amelynek tetején vékonyra vágott feltét csücsül, például lazac, tonhal, füstölt angolna, kagyló, de akár édes rántotta, spárga is lehet hagyományosan - esetünkben viszont ez most vékony marhaoldalas szelet lesz.
És hogy készítheti el ezeket a varázslatos partifalatokat? Elmondjuk itt, de mielőtt belevágnál: mindenképpen készítse elő Weber grillhőmérőjét, hogy a legtökéletesebb végeredményt érhesse el, ha pedig nincs még, nálunk beszerezheti!
Hozzávalók:
- 1 kb 2 kg-os marhaszegy (oldalas), egészben
- 1 evőkanál sárga mustár
- 2 csésze szusi rizs
- Koriander a díszítéshez
Fűszerkeverék:
- 1 evőkanál kóser só
- 1 evőkanál durván őrölt fekete bors
- 1 teáskanál granulált fokhagyma
Szósz:
- ½ csésze majonéz
- 2 evőkanál csípős szósz
- ¼ teáskanál só
Speciális felszerelés:
- Weber hentespapír
- Rizsfőző, ha van
- Weber grillhőmérő
Elkészítés:
- Egy kis tálban keverje össze a fűszerkeverék hozzávalóit.
- Helyezze az oldalast egy vágódeszkára, csonttal lefelé. Éles csontozó késsel vágja le a vastag felső zsírréteget és távolítsa el az alatta lévő ezüsthártyát.
- Fordítsa a húst úgy, hogy a csontok felfelé nézzenek, és darabolja fel bordánként. Ezzel nagyobb felületet biztosít a füstnek és a kéregképződésnek.
- Ossza el egyenletesen a mustárt a bordákon, és dörzsölje be minden oldalukon.
- Fűszerezze be adarabokat egyenletesen minden oldalon a fűszerkeverékkel.
- Helyezzen egy nagy alufólia tálcát az ízesítő rudak tetejére, a grill bal oldalára, a sütőrács alá. Töltse meg félig szobahőmérsékletű vízzel. Készítse elő a grillt alacsony hőmérsékleten (135°C) történő sütéshez.
- Egy kis tálban keverje össze a szósz hozzávalóit. Tegye hűtőbe tálalásig.
- A pontos mérés érdekében győződjön meg róla, hogy a szonda hegye 5 cm mélyen van a legvastagabb marhaoldalas darabokban, elkerülve a csontot.
- Grillezze a darabokat, csonttal lefelé, az alufólia tálca felett, alacsony hőmérsékleten, zárt fedéllel.
- Amikor a kéreg kialakult, távolítsa el a szondákat a húsdarabokból, de hagyja őket csatlakoztatva a készülékhez. (Ez általában 74-79°C belső hőmérsékletnél történik.) Vegye le az oldalas darabokat a grillről és csomagolja be őket egyenként hentespapírba.
- Tegye vissza a becsomagolt darabokat a grillre, a fólia tálca fölé. Szúrja vissza a szondát ugyanoda a darabokban, és folytassa a sütést, amíg a belső hőmérséklet el nem éri a 93-96°C-ot.
- Fogóval vegye le a marha darabokat a grillről. Tegye a becsomagolt darabokat egy száraz, szigetelt hűtődobozba. Zárja le a dobozt, és hagyja pihenni a húst 2 órán át. Ne hagyja ki ezt a lépést; segít lazítani az izmokat és visszaszívni a nedvességet a húsba.
- Amíg a bordák pihennek, készítse el a sushi rizst, követve a zacskón található utasításokat. Rizsfőző használata segít biztosítani a tökéletesen elkészült rizst.
- Vegye le a sushi rizst a tűzről és hagyja szobahőmérsékletűre hűlni. Készítsen elő egy tál vizet a nigiri darabok elkészítéséhez. A víz megakadályozza, hogy a sushi rizs a kezéhez ragadjon.
- Nedvesítse meg kezeit, majd vegyen egy kis adag rizst a tenyerébe. Gömbölyítse a rizst a tenyerében, amíg egy körülbelül 5 cm hosszú ovális formát nem kap. Helyezze a tálalótányérra.
- Öntsön minden rizskupacra a szószból
- Vegye ki a húst a hentespapírból. Először vágja le a bordát a csontról, majd szeletelje vékonyra, a rosttal szemben, körülbelül 3-4 mm vastagságban.
- Óvatosan nyomja rá a marha rövid oldalas szeleteket a rizs és a szósz tetejére, formálva a marhahúst a rizskocka alakjára.
- Díszítse egy kis korianderlevéllel és tálalja melegen.