Lassú tűzön sült kacsacombok narancsos-hoisin mázzal – Jamie Purviance

Ha itt a hétvége, tegyük félre a sürgős feladatokat, a rohanást és lassuljunk le egy kicsit – ehhez lehet remek program például a grillezés, főleg, ha nem siettetjük az étel elkészülését. Ehhez hoztunk most egy remek receptet: lassú tűzön sült kacsacombok narancsos-hoisin mázzal. Na de mi az a hoisin szósz? A hoisin egy gazdag, édes-sós kínai szósz, ami fermentált babpaszták, cukor, ecet és fűszerek összjátéka. Éppen ezért az ezzel készült máz sűrű és aromás, tökéletes párosítás a füstös, ropogós kacsához.
A grillezés során a füstölőfa csonkok intenzív aromát adnak a húsnak, így a végeredmény nemcsak ízletes, hanem igazán összetett és különleges. Egy órán át, fedél alatt sütjük, amitől a hús omlós és puha lesz, miközben a máz finom kérget hagy a külsején.
Készen áll, hogy belekezdjen? Szerezze be a szükséges hozzávalókat, vegye elő Weber grillt és a szükséges almás füstölőfa csonkot, és már indulhat is a sütögetés!Élvezze ki a szabadtéri főzés minden pillanatát!
A recept:
Mennyiség: 4 adag
Előkészítési idő: 10 perc
Sütési idő: 1 óra
Mire lesz szükségünk: 5 db almás füstölőfa csonk
Hozzávalók
- 8 db kacsacomb felesleges zsír nélkül, 170-230 g fejenként
A mázhoz
- 80 g (4 ek) narancs marmelád
- 60 ml friss narancslé
- 60 ml mirin
- 2 ek hoisin szósz
- ½ tk tört chili paprika
A rubhoz
- 2 tk só
- ¾ tk frissen őrölt feketebors
- ¾ tk kínai ötfűszer-keverék (házilag is előállítható fűszerkeverék)
ELKÉSZÍTÉS
1. Készítsük elő a grillt közvetett hővel való sütésre – kb. 160 °C-ra.
2. Egy kis lábasban keverjük össze a máz hozzávalóit, majd forraljuk fel az egészet, hogy a marmelád elolvadhasson. Ha ez megvan, vegyük le a hőről.
3. Keverjük össze a rub alapanyagait, és egyenletesen fűszerezzük be vele a combokat.
4. Súroljuk le a sütőrácsot. Gázgrilleknél tegyük a füstölőfa csonkokat egy füstölődobozba, faszenes grilleknél simán dobjuk őket a parázsra. Amint megvan a füstünk, tegyük a kacsát a rácsra bőrrel felfelé és zárt fedél alatt süssük nagyjából 1 órán át, amíg a maghőmérséklet eléri a 73-74 °C-ot. A grillezés utolsó 15-20 percében fordítsuk meg a combokat, és 5-10 percenként kenjük be a narancsos-hoisin mázzal. Ettől lesz finom ropogós kérge a húsnak.
5. Melegen tálaljuk a kacsacombokat a választott körettel.