Menü

Grillezett spárga

Grillezett spárga

A tavaszi grillezésben az az egyik legizgalmasabb, hogy az ekkor már frissen is elérhető, az éppen szezonjukban lévő friss zöldségeket is felhasználhatjuk! Májusban érik az utóbbi idők egyik "divatjának" számító spárga: alacsony kalóriatartalmú (kb. 20-25 kcal 100 g-onként), de vitaminokkal (C, K, A és B1, B, B6) és ásványi anyagokkal (magnézium, kálium, foszfor, vas és kalcium) teli csodás zöldség, ami főételként vagy köretként is remek választás lehet.

Spárga grillezéséhez leginkább olyan alapanyagokat és fűszereket érdemes használni, amelyek kiemelik az ízét, és nem fedik el természetes jellegét. Erre hoztunk most egy egyszerűen elkészíthető, de nagyszerű ízvilágú receptet! 

Tippünk elkészítéséhez: a Weber grillező kosarak segítenek abban, hogy könnyebben kezelhetők legyenek a vékonyabb zöldségek és zöldségcsíkok, például a spárga, és segítségükkel azt is elkerülhetjük, hogy esetleg a rácsokra ragadjanak vagy beessenek közöttük.

Hozzávalók:

  • 500 g friss zöld spárga (vastagabb szálak)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • Friss citromlé (opcionális)

Elkészítés:

  1. Előkészítés: Melegítsük elő a grillt közepes-magas hőmérsékletűre. A spárgák végét (ami fás és kemény) pattintsuk le vagy vágjuk le.
  2. Spárga fűszerezése: Helyezzük a spárgákat egy tálba, és locsoljuk meg őket az olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk őket ízlés szerint, majd forgassuk át, hogy mindenhol jól bevonja az olaj és a fűszerek.
  3. Grillezés: Tegyük a spárgákat a grillre keresztben, hogy ne essenek át a rácsokon. Süssük őket 5-7 percig, közben forgatva, amíg enyhén megpirulnak, és puhák lesznek.
  4. Tálalás: Vegyük le a grillezett spárgákat a grillről, szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, és locsoljuk meg egy kevés friss citromlével, ha szeretnénk.

Ez a recept remek köretként szolgál bármilyen grillezett hús vagy hal mellé. Az ízek egyszerűsége miatt kiválóan kiemeli a spárga karakterét. Jó étvágyat!