Cézár-saláta grillezett csirkével

Van egy szuper ötletünk: ünnepeljék az anyák napját egy nagyszerű grillpartival! Cikkeink közt számos jobbnál jobb receptet találhat az alkalomhoz, de ehhez ma még egy könnyed klasszikust hoztunk, aminek elkészítése gyerekjáték: Cézár-saláta grillezett csirkecsíkokkal. De mielőtt a receptre térnénk, adódik egy megválaszolásra váró kérdés: miért épp cézár? A Cézár-saláta egy Caesar Cardini nevű, olasz származású étteremtulajdonos nevéhez fűződik, aki - lánya visszaemlékezése szerint - 1924. július 4-én alkotta meg a róla elnevezett salátát, mikor az amerikai nemzeti ünnep forgalmas napján az étterem konyháján kifogytak az alapanyagból. A rögtönzött étel nagy sikert aratott, és azóta is kihagyhatatlan eleme az éttermek étlapjának.
A kis ételtörténeti kitekintés után pedig jöjjön az egyszerűségében nagyszerű recept, melynek elkészítéséhez mi mindenképp minőségi Weber grillek és kiegészítők használatát javasoljuk, hogy az eredmény semmiképp se az eszközökön múljon!
Hozzávalók a grillezett csirkéhez:
- 2 csirkemell filé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1/2 teáskanál paprika (opcionális)
- 1 teáskanál citromlé
Hozzávalók a Cézár öntethez:
- 1 tojás (vagy tojássárgája)
- 2 evőkanál Dijon mustár
- 2 evőkanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1/2 teáskanál Worcestershire szósz
- 1/2 csésze olívaolaj
- 1/4 csésze reszelt parmezán sajt
- Só és bors ízlés szerint
Hozzávalók a Cézár salátához:
- 2 csésze római saláta (vagy jégsaláta)
- 1/4 csésze reszelt parmezán sajt
- 1 csésze kruton
Elkészítés:
- Grillezett Csirke:
- Keverjük össze az olívaolajat, zúzott fokhagymát, sót, borsot, paprikát és citromlevet egy tálban.
- Adjuk hozzá a csirkemelleket, és hagyjuk pácolódni 30 percig.
- Előmelegített grillen süssük mindkét oldalát 6-7 percig, amíg a belső hőmérséklet eléri a 75 °C-ot. Hagyjuk pihenni, majd szeleteljük fel.
- Cézár Öntet:
- Egy tálban keverjük össze a tojást (vagy tojássárgáját), Dijon mustárt, citromlevet, zúzott fokhagymát és Worcestershire szószt.
- Lassanként csepegtessük hozzá az olívaolajat, miközben folyamatosan keverjük, amíg krémes nem lesz. Keverjük bele a reszelt parmezán sajtot, majd ízesítsük sóval és borssal.
- (Titkos tipp: ha ezzel nem bajlódna, vásárolhatunk akár kész Cézár öntetet is, bár egyértelműen a friss, saját készítésű az igazi.)
- Cézár Saláta:
- Egy nagy tálba tegyük a római salátát, öntsük rá a Cézár öntetet, és alaposan forgassuk össze.
- Tegyük a szeletelt grillezett csirkét a saláta tetejére, szórjuk meg krutonnal és extra parmezán sajttal.