Menü

Cézár-saláta grillezett csirkével

Cézár-saláta grillezett csirkével

Van egy szuper ötletünk: ünnepeljék az anyák napját egy nagyszerű grillpartival! Cikkeink közt számos jobbnál jobb receptet találhat az alkalomhoz, de ehhez ma még egy könnyed klasszikust hoztunk, aminek elkészítése gyerekjáték: Cézár-saláta grillezett csirkecsíkokkal. De mielőtt a receptre térnénk, adódik egy megválaszolásra váró kérdés: miért épp cézár? A Cézár-saláta egy Caesar Cardini nevű, olasz származású étteremtulajdonos nevéhez fűződik, aki - lánya visszaemlékezése szerint - 1924. július 4-én alkotta meg a róla elnevezett salátát, mikor az amerikai nemzeti ünnep forgalmas napján az étterem konyháján kifogytak az alapanyagból. A rögtönzött étel nagy sikert aratott, és azóta is kihagyhatatlan eleme az éttermek étlapjának.

A kis ételtörténeti kitekintés után pedig jöjjön az egyszerűségében nagyszerű recept, melynek elkészítéséhez mi mindenképp minőségi Weber grillek és kiegészítők használatát javasoljuk, hogy az eredmény semmiképp se az eszközökön múljon!

Hozzávalók a grillezett csirkéhez:

  • 2 csirkemell filé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1/2 teáskanál paprika (opcionális)
  • 1 teáskanál citromlé

Hozzávalók a Cézár öntethez:

  • 1 tojás (vagy tojássárgája)
  • 2 evőkanál Dijon mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1/2 teáskanál Worcestershire szósz
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • 1/4 csésze reszelt parmezán sajt
  • Só és bors ízlés szerint

Hozzávalók a Cézár salátához:

  • 2 csésze római saláta (vagy jégsaláta)
  • 1/4 csésze reszelt parmezán sajt
  • 1 csésze kruton

Elkészítés:

  1. Grillezett Csirke:
    • Keverjük össze az olívaolajat, zúzott fokhagymát, sót, borsot, paprikát és citromlevet egy tálban.
    • Adjuk hozzá a csirkemelleket, és hagyjuk pácolódni 30 percig.
    • Előmelegített grillen süssük mindkét oldalát 6-7 percig, amíg a belső hőmérséklet eléri a 75 °C-ot. Hagyjuk pihenni, majd szeleteljük fel.
  2. Cézár Öntet:
    • Egy tálban keverjük össze a tojást (vagy tojássárgáját), Dijon mustárt, citromlevet, zúzott fokhagymát és Worcestershire szószt.
    • Lassanként csepegtessük hozzá az olívaolajat, miközben folyamatosan keverjük, amíg krémes nem lesz. Keverjük bele a reszelt parmezán sajtot, majd ízesítsük sóval és borssal.
    • (Titkos tipp: ha ezzel nem bajlódna, vásárolhatunk akár kész Cézár öntetet is, bár egyértelműen a friss, saját készítésű az igazi.)
  3. Cézár Saláta:
    • Egy nagy tálba tegyük a római salátát, öntsük rá a Cézár öntetet, és alaposan forgassuk össze.
    • Tegyük a szeletelt grillezett csirkét a saláta tetejére, szórjuk meg krutonnal és extra parmezán sajttal.